Echografische Springvinger release

Een van de absolute specialiteiten van Dr. Cromheecke is de behandeling van springvingers of blokkerende vingers met minimaal invasieve echochirurgie (ultrasound surgery). Hiervoor heeft Dr. Cromheecke de operatieve techniek beschreven en gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift : Techniques in hand and upper extremity surgery in 2021.

De link vind je hier.

Dit is ondertussen een zeer fel gebruikte techniek wereldwijd. Dr. Cromheecke is hiervoor ook lesgever voor andere chirurgen bij het IRCAD in onder andere Straatsburg en geeft regelmatig cursussen en lezingen over dit onderwerp, zoals op het Europese handchirurgie congres.

De techniek

De techniek bestaat uit het openen van de nauwste zone van peesschede over het verloop van ongeveer 7 milimeter.

Hierdoor verdwijnt de wrijving en de blokkage van de buigpees. Een pees die reeds langdurige ontsteking kent, kan hierdoor ontzwellen.

Het openen van de peesschede gebeurt via een kijkoperatie onder echografievia een kleine mini-incisie. Er worden nadien geen hechtingen gebruikt en de wonde geneest volledig vanzelf.

Na de operatie worden geen beperkingen opgelegd, en alle activiteiten mogen onmiddelijk hervat worden. Uiteraard is een lichte lokale hinder of zwelling na de operatie normaal. Zeker bij een langdurige peesontsteking, kan deze ontsteking nog even nazinderen voor deze volledig verdwijnt.

Hier onder kan je illustraties van de techniek terugvinden.

 

 

Echografische springvinger operatie

Operatietechniek

Operatietechniek
  • U wordt geadviseerd om snel volledige bewegingen met de vinger te maken (Volledige bewegingen: dit wil zeggen de vinger volledig sluiten en opnieuw volledig strekken – zie document voor info – Info document bewegen vingers).
  • Er wordt een handverband aangelegd voor 24 uur (dit voor het nabloeden op te vangen). Dit verband kan de dag na de operatie volledig verwijderd worden.
  • De wonde kan bedekt worden met een eenvoudige pleister. Echter als deze droog is, mag deze zelf bloot gelaten worden aan de lucht en kan je het wondje dagelijks ontsmetten met hexomedine.
  • De wonde van de echografische techniek geneest spontaan na enkele dagen.
    Bij de andere technieken dienen de hechtingen na 12-14 dagen verwijderd te worden.
  • In principe kan de hand zeer snel weer gebruikt worden voor kleine taken.

Potentiële risico’s:

  • Een gevoelig of hard litteken:

Eerder zeldzaam bij echografische techniek. Dit treedt soms op en is ook een stuk afhankelijk van de genetische aanleg van de patiënt. De natuurlijke evolutie van een litteken aan de hand is om zachter te worden na een viertal maanden. Geduld is dus belangrijk.

Tips (enkel te starten na wondheling!):

    • Masseer het litteken na genezing vaak in, om het los te maken.
    • Bedek het litteken met silicone (vb Mepitac tape).
    • Gebruik hydraterende crèmes
    • Bescherm uw litteken voor de zon
  • Zwelling:

Te verwachten – De eerste dagen na de ingreep wordt gevraagd om de hand hoog te houden. Dit om het opzwellen van de vingers te vermijden. Ook het bewegen van de vingers heeft een ontzwellend effect (pompmechanisme). Hiernaast kan ijs geappliceerd worden in periodes van 20 minuten. Ontstekingsremmers hebben een ontzwellend effect (vb Brufen/diclofenac), maar mogen enkel genomen worden na advies van je arts en bij afwezigheid van contra-indicaties (vb. Maagzweer, nierfalen, etc).

  • Afknellend verband

Komt soms voor – Indien er teveel zwelling optreedt, en de vorige adviezen geen baat hebben, adviseren we om de windel te relaxeren bij het handverband of zelfs het handverband af te nemen.

Indien dit niet helpt, of onmogelijk is, kan je onmiddellijk terecht op onze dienst (09 246 73 00 ) (gipskamer) binnen de werkuren of op de dienst spoedgevallen (09 246 98 00).

  • Nabloedende wonde

Niet onfrequent, maar dit vormt meestal geen grote problemen. Het postoperatieve handverband dient om de nabloeding op te vangen. Gebruik ijsapplicatie – hoogstand en neem kortstondig onstekingsremmende medicatie (als er geen tegen – indicaties zijn hiervoor).

  • Infectie:

Zeldzaam, doch frequenter bij rokers en diabetici. Alarmeer uw arts of spoedgevallen dienst onmiddellijk bij significant toenemende pijn, koorts (>38.5°C), Een etterende wonde of toenemende en uitbreidende roodheid.

  • Letsels aan nabij gelegen zenuwen

Zeer zeldzaam bij deze ingreep.

Soms treedt er tijdelijk gevoelsverlies op door spanning van het verband of zwelling. Leg het hand hoger, relaxeer de windel van het verband, appliqueer ijs of neem contact op met onze dienst wanneer u zich zorgen maakt.

Let op: Na een lokale verdoving kan de hand of arm tot 24 uur verdoofd zijn!

  • Letsels aan nabij gelegen bloedvaten

 Zeer zeldzaam bij deze ingreep

  • CRPS reactie of algodystrofie

Zeldzaam en niet specifiek.